
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů cyklistů. Jako milovnicí bicyklů a kofeinového moku dobře víte, že úžasně chutná a dokáže povzbudit. Online portál WeLoveCycling.cz zmapoval, která káva je pro cyklisty ideální, v čem je prospěšná a kolik šálku za den si můžeme dopřát. Díky obsahu kofeinu ji můžete zkusit zařadit do tréninku či závodu, abyste z kávy vytěžili maximum.
Řada cyklistů, bez ohledu na výkonnost, si bez kávy nedovede představit zastávku uprostřed dlouhé jízdy nebo ranní přípravu před výjezdem. Káva spolehlivě zvedne náladu, je to rituál a nedílná součást cyklistické kultury.
Studie kolem kávy přinesly velice pozitivní výsledky v tom, že střídmá konzumace kávy je zcela bezpečná. Střídmou konzumaci definovali jako méně než 6 káv denně. Bezpečná horní hranice je 400 mg kofeinu za den. To může odpovídat až 8 slabým kávám, 5-6 běžným espressům nebo 3 velmi silným kávám za den.
Káva pomůže v tréninku i závodě
Velká spousta výzkumu jasně potvrzuje, že káva, tedy zejména kofein v ní obsažený, dokáže znatelně vylepšit cyklistickou výkonnost, a to až o 2-5 procent. Pomáhá totiž zvýšit metabolismus tuku a chránit tak zásoby glykogenu. Výzkum také ukazuje, že konzumace kávy mění vnímání zátěže. Stejná intenzita se po kávě zdá o něco snazší. Výzkum kolem kávy byl naštěstí tak přesvědčivý že WADA (Světová antidopingová organizace), dokonce nastavila limit maximálně 8 espress za den. Lepší porozumění účinků kávy naštěstí znamenalo, že WADA tento limit v roce 2004 stáhla a káva je tedy i v závodní cyklistice naprosto legálním podpůrným prostředkem. S klidem se tak můžeme podívat kolik kávy a kdy je potřeba vypít, aby se zvýšená výkonnost projevila.

Kolik kávy vypít?
Většina experimentů zkoumající vliv kofeinu na sportovní výkonnost ukázala, že účinné množství kávy je v této situaci někde mezi 3 – 6 miligramy na 1 kilogram tělesné váhy. Neplatí však čím více, tím lépe.
Proto je vhodné začít na 3 miligramech, což je pro 75 kilogramů vážícího cyklistu 225 miligram kofeinu neboli dvojité espresso před tréninkem či závodem. Pokud při této dávce káva funguje, jak má, tak není potřeba ji zvyšovat a riskovat žaludeční potíže či nervozitu. Každý však na kofein reaguje jinak a při pravidelné konzumaci si lze vybudovat toleranci. V některých případech tedy je potřeba příjem navýšit.
Jakou kávu pít?
V dobré kavárně si každý cyklista může dopřát kvalitní espresso dle vlastních představ. Horší je to ale ráno doma, když není po ruce drahý přístroj na espresso. Nejlevnější a nejsnadnější způsob, jak si dopřát srovnatelně kvalitní kávu je french press. Věřte, že není potřeba mít přístroj za několik desítek tisíc korun, aby vaše domácí káva byla lahodná. Máme pro vás pár tipů, jak s jednoduchým pomocníkem, jímž je french press, připravit opravdu úžasnou kávu.
Teplota: uvařte vodu na 100 stupňů a poté ji nechte 30 vteřin odstát, aby teplota klesla na 93-97°C. Tímto zabráníte vzniku příliš hořké chuti.
Zalévání: nejdříve namletá zrna ve french pressu zalejte jen tak, aby byla hladina centimetr nad nimi. Díky tomu se vytvoří pěna a uvolní se aroma. Dolejte zbylou vodu tak, abyste dosáhli poměru 1:6. Poté několikrát lžící směs promíchejte a přikryjte víčkem.
Načasování: po zakrytí kávu nechejte louhovat po 1 minutu. Delší luhování by negativně ovlivnilo chuť. Poté stačí french press stlačit a servírovat excelentní kávu.

Kdy kávu naplánovat?
Po vypití kávy většina z nás pocítí takřka okamžité povzbuzení, k plnému vstřebání kofeinu však dochází až po 1-2 hodinách. Většina experimentů proto také ukazuje, že nejlepší načasování je přibližně šedesát minut před tréninkem či závodem. Při opravdu mnohahodinových jízdách či závodech je pak vhodné kofein doplnit ještě znovu v průběhu dne.
Praktické tipy
Důležitý aspekt je také dlouhodobé načasování kofeinu. Pokud chcete pro určitý závod dostat z kofeinu opravdu maximum, tak je dobré přibližně týden předem kávu, energetické nápoje a hořkou čokoládu omezit. Zvýší se tím citlivost na kofein a výkonnostní benefit se umocní. Veškeré experimenty s kávou a množstvím kofeinu však vždy nejprve otestujte v tréninku, kdy o nic nejde. Neriskujte nemilé překvapení v den závodu.
Zaujal vás tento článek? Máte rádi kávu? Přečtěte si další zajímavosti v seriálu o kávě a cyklistice, kterou najdete na welovecycling.cz
